keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Säkeilyvaara Runouden käyttöopas



En ole vuosiin lukenut runoja muuten kuin satunnaisesti, ja silloinkin yleensä oman kirjahyllyn antimista. Kirjastosta lainaisin herätelainauksena mielestäni erittäin mainion nimen saaneen kirjan Säkeilyvaara, jonka alaotsikko on Runouden käyttöopas. Kirja itsessään paljastui mitä mainioimmaksi ”runoja ja runoista taviksille” -opus. Suosittelen Säkeilyvaaraa lämpimästi kaikille runoudesta vieraantuneille tai siihen muuten vaan perehtymättömille, nuorille ja aikuisille sekä tietenkin runoja harrastaville tai niistä kiinnostuneille!

Säkeilyvaaran seitsemän kirjoittajaa käsittelee pienoisesseissään runoja kukin omalla tavallaan, usein hyvin runollisesti! Runoista voi kirjoittaa omakohtaisen kokemuksen kautta, eikä aina kirjallisuustieteellisenä analyysinä maallikolle outoine termeineen. Kirjoittajat ovat kuitenkin runouden ammattilaisia, kirjailijoita, opettajia ja tutkijoita.

Jokainen runo ja sitä koskeva kirjoitus on herkkupala. Säkeilyvaaran voi nauttia runo kerrallaan tai ahmaista useampia yhdellä kertaa.    

Säkeilyvaarassa on runoja vanhoista kansanrunoista uusiin laululyriikoihin.

Haikein mielin palautan kirjan kirjastoon.

Grünthal, Satu (toim.). Säkeilyvaara. WSOY 2016. Kirjastosta. Muut kirjoittajat ovat Silvia Hosseini, Vilja-Tuulia Huotarinen, Juhani Karila, Kirsti Mäkinen, Pauli Tapio ja Ilpo Tiihonen.