maanantai 7. marraskuuta 2016

Timo Sandberg: Murhakuja



Kirjailija Timo Sandbergillä on taito viedä lukijansa 30-luvulle, sen ilmapiiriin ja senaikaiseen Lahteen. Kolmannessa Otso Kekki -romaanissa eletään 30-luvun alkuvuosia, joita leimasi etenkin oikeistoradikalismin nousu Lapuan liikkeineen. Aiemmissa romaaneissa (Mustamäki 2013 ja Häränsilmä 2015) keskeiset kieltolaki ja pirtun salakauppa ovat väistymässä. Poliittinen kahtiajako on yhä voimissaan, ja se vaikuttaa ihmisten arjessa, vaikka sisällissodan päättymisestä on kulunut useampi vuosi.

Mitä motiiveja onkaan järjettömältä näyttävän murhan taustalla, kun työväenteatterissa provokatiivisessa näytelmässä pappia esittänyt, mutta muutoin epäpoliittinen Lars Kuivanen haetaan väkivalloin yöllä kotoaan ja hänet löydetään myöhemmin kuoliaaksi pahoinpideltynä? Murha vain näytelmän takia? Jo Kuivasen tapausta ennen on poliisilla ratkaisematta sorvaaja Iikka Salmisen raaka murha Murhakujalla. Asiat eivät yleensä ole yksinkertaisia tai täysin mustavalkoisia, eivät tässäkään tapauksessa.

Työväestö ei suinkaan ollut vain viattomana ottavana osapuolena. Sandberg kertoo elävästi, kuinka työtoverit saavat näyttämään vahingolta aiemmin työnantajaleirissä veljeilleen työtoverinsa vahingoittamisen. Muutenkin työpaikoilla harjoitettiin järjestelmällistä kiusaamista niitä kohtaan, jotka olivat mielipiteineen väärällä puolella. 

Poliisikunnassa oli vähintään kahdenlaista suhtautumista oikeistoradikalismiin ja näiden edustajien tekosiin. Yleisesti ihmisten luottamus poliisiin puolueettomuuteen oli heikkoa. Otso Kekki on läpi vuosien pysytellyt osapuolten ulkopuolella, vaikka hän onkin enemmän työväestön puolelle kallellaan. Kekki itse kokee hankaluuksia avovaimonsa Veran kanssa. Vera kaipaa elämäänsä jotakin muuta, ja lisäksi venäläislähtöisenä hän saa kokea yhteisön hyljeksintää, aivan nykyajan tapaan. Kekin poliisitoverit saavat suhteesta jatkuvaa naljailun aihetta.

Sandberg upottaa tekstiinsä faktaa luontevasti. Kerronta ei tökkää kuivaan luennointiin tai historian referointiin. Mutta Murhakujassa esiintyy niin monta oikeaa henkilöä Lahden historiasta, ja romaanin aineksena käytetään niin monia historiallisia tapahtumia, että alkaa jo kaivata kirjan loppuun lähdeluetteloa. Karttaa ajankohdan Lahdesta kaipasin jo Mustamäkeä lukiessa, niin elävästi Sandberg kuvaa paikkoja. Erityisesti Reunapalsta ympäristöineen kiinnostaa.

Mielestäni tähänastiset Otso Kekki -kirjat muodostavat onnistuneen kokonaisuuden, jonka osia voi lukea myös itsenäisinä teoksina.

Sandberg, Timo. Murhakuja. Karisto 2016. 337 s. Kirjastosta.