maanantai 14. marraskuuta 2016

Helen Macdonald: H niin kuin haukka



En hyväksy haukkojen vangitsemista ja kouluttamista metsästämään ihmisen tarpeisiin, mutta oma mielipiteeni jää sivuun Helen Macdonaldin omaelämäkerrallista H niin kuin haukka -kirjaa lukiessa. Taitava ja omintakeinen kerronta vie mukanaan. Olen vaikuttunut – siitä mitä Macdonald kertoo ja miten hän kertoo.

Kirjassa Helen Macdonald painii isänsä äkillisen kuoleman aiheuttamaa järkytyksen, surun ja masennuksen kanssa. Samaan aikaan hänellä on elämässään muitakin vaikeuksia. Elämässä edes jollakin tavalla hänet pitää kiinni Mabel-haukka, jota hän kasvattaa metsästyshaukaksi. Kautta kirjan mukana seuraa T. H. White ja hänen kirjoittamansa kirja The Goshawk.

Kanahaukan ottaminen kasvatettavaksi ollut mikään tyhjästä ja äkkiä syntynyt päähänpisto, sillä Macdonald on ollut pikkutytöstä lähtien innostunut petolinnuista ja mm. työskennellyt petolintuhoitolassa. Ensimmäisen koulutetun kanahaukkansa hän näki kaksitoistavuotiaana. Ja kun sureva Helen alkaa nähdä toistuvasti unia kanahaukasta, tulee linnun hankkimisesta hänelle välttämättömyys.

H niin kuin haukka ei ole vain kertomus kanahaukan kasvattamisesta, Helenin surutyöstä ja vähittäisestä toipumisesta, vaan paljon muutakin. Kuten esimerkiksi monipuolinen henkilökuva omalaatuisesta Terence Hanbury Whitestä tai kuvaus brittiläisen haukkametsästyksen kulttuurihistoriasta.

Mielestäni yksi hienoimmista kohtauksista kirjassa on kuvaus Helenin ja haukan lauantaisesta vierailusta collegen rehtorin lounaskutsuilla:

Ja nyt haukka siis syö, keskustelu jatkuu, auringonpaiste lankeaa vaaleina laikkuina ikivanhoille seinille, räystäspääskyjen viserrys kantautuu yläpuolelta, aivan kuin sormenpäät pyyhkäisivät jossakin kaukana lasia, ja minä nautin tästä kaikesta. Miten kaunista täällä onkaan, ajattelen, ja miten kertakaikkisen uskomatonta, että olen ylipäänsä päässyt tänne, valtion koulun kasvatti, jonka vanhemmat eivät ole opiskelleet yliopistossa ja joille Cambridge on herrojen ja vakoojien mystinen pesäpaikka.
   ”Olet varmasti vakooja”, isällä oli tapana sanoa minulle. ”Ihan varmasti.” Hän oli katsellut, miten hiiviskelin lapsena kiikarin kanssa, piileskelin tuntikausia pensaikossa ja puissa. Olin näkymätön tyttö, kuin luotu viettämään salaista elämää.
   ”Enkä ole, en todellakaan”, sanoin varmaan sadannen kerran. ”En minä ole!”
   ”Niinhän sinä tietysti väittäisit.” Ja isällä oli tapana nauraa ilahtuneesti, koska en saanut häntä millään uskomaan muuta.
   ”Isä, olen siellä töissä”, minä sanoin silmiäni pyöräyttäen. ”Opetan ihmisille englantia ja tieteenhistoriaa. Istun kirjastossa, luen kirjoja, teen tutkimustyötä. Siinä kaikki. En ole mikään John le Carrén kirjan hahmo.”
   ”Mutta voisit olla”, isä sanoi painottaen voisit-sanaa, eikä se ollut pelkkää vitsailua.
   Isä oli nauttinut ajatuksesta, että voisin olla vakooja, sillä sellaista elämää hän ymmärsi, olihan se vain hiuskarvan päässä hänen omastaan.


Macdonald, Helen. H niin kuin haukka (H is for Hawk). Suom. Irmeli Ruuska. Gummerus 2016. 376 s. Kirjastosta.