torstai 30. toukokuuta 2019

Hanna-Riikka Kuisma: Kerrostalo


Asetelma Hanna-Riikka Kuisman tuoreessa romaanissa Kerrostalo on kiehtova. Taantuvan paikkakunnan rapistuva lähiö täynnä toinen toistaan syrjäytyneempiä asukkaita. Mutta mitä tarkoittaa, kun alue on aidattu ja aidan portit ovat aina lukossa? Asukkaita ja kiinteistönhoitajia valvotaan aina vain tehokkaammin ja entistä kasvottomammin. Potkut tai häätö voi tulla mitättömästä syystä, tai ilman syytä. 
 
Kuisma virittelee romaanissaan nykyaikaan sijoittuvaa dystopiaa. Väärässä paikassa sijaitsevat massiiviset kerrostalokolossit eivät kiinnosta ainakaan asuntojen ostajia, ja suurimman osan vuokratalopainotteisesta alueesta omistaakin monikansallinen kasvoton firma. Aidatulla alueella vallitsee pelko, vahvemman oikeus ja väkivalta.

Mielestäni sinänsä lähtökohdiltaan mielenkiintoista visiota olisi voinut kehitellä vielä pidemmälle ja rajummaksi, vaikka kokonaisuutena romaani onkin jännittävä ja kertomus etenee jouhevasti. Kuisma kirjoittaa niin hyvin, ettei käynyt mielessäkään kirjan jättäminen kesken.

Kaikki eivät sentään hyväksy yhä ankeammaksi ja kamalammaksi muuttuvaa nykymenoa, ja kapinalliset alkavat löytää alueella toisiaan. Mutta kapinallisten isku perustuu lähinnä toiveeseen paremmasta, jotta ulkopuolella havahduttaisiin alueen ongelmiin. Nämä kapinalliset tuovat valon pilkahduksen kokonaisuutena synkkään tarinaan. Paremmin Kuisma onnistuu joidenkin henkilöidensä kuvaamisessa. Jessican syöksykierre on uskottava. 

Kansi Hanna-Riikka Kuisman romaanista Kerrostalo
Kuisma, Hanna-Riikka. Kerrostalo. Like 2019. Kirjastosta.