torstai 16. toukokuuta 2019

Katherine Webb: The Hiding Places


Lyhyellä lomamatkalla matkalukemisena minulla oli kirjaston kierrätyskärrystä jokin aika sitten löytämäni Katherine Webbin The Hiding Places. Hyvää matkaseuraa se olikin, sillä paluumatka sujui nopeasti (ja epäsosiaalisesti) kirjan loppupuolta lukiessani. En vain millään olisi halunnut lähteä Irenen ja Puddingin seurasta 1920-luvun Slaughterfordista.

The Hiding Places on taitavasti kirjoitettu, loppupuolen yllätykset tulevat todellakin yllätyksinä.

Jos jotakin pitäisi kritisoida, niin Irenen kasvukertomusta. Ei ole ensimmäinen lukemani kertomus, jossa päähenkilö on vähän yli parikymppinen yläluokkainen ja käytännön asioita täysin osaamaton pinnallinen bilettäjä, josta kuitenkin kehittyy vastuuntuntoinen ja paikkansa ottava.

Lontoolainen seurapiirikaunotar Irene on vastikään aiheuttanut skandaalin ryhdyttyään suhteeseen naimisissa olevan miehen kanssa, tilanteesta hänet pelasti slaughterfordilainen Alistair naimalla Irenen. Irene on kertomuksen alussa vastikään muuttanut Lontoosta tuoreen aviomiehensä Alistairin luo syvälle maaseudulle. Rauhallisella ja pienellä maalaispaikkakunnalla alkaa kuitenkin tapahtua kummia asioita, ikäviäkin. Jännitys tiivistyy sopivasti loppua kohden ja menneisyyden salat alkavat vähitellen paljastua.

Webb kuvailee mennyttä aikakautta mielestäni hyvin, ja ensimmäisen maailmansodan jälkeinen miespula tehdään selväksi. Juuri tässä ajassa piilee yksi yllätys.

Webbiä ei olekaan suomennettu, eikä lähikirjastostani löydy häneltä teoksia. Harmi, sillä Webb on aivan mielenkiintoinen tuttavuus. Nettiä selatessa löytyy käännöksiä ruotsiksi. Mutta kiitos pokkarin kirjaston kierrätyskärryyn jättäneelle!

kirjan kansikuva Katherine Webb The Hiding Places
Webb, Katherine. The Hiding Places. Orion Books 2017. 407 s.