maanantai 25. helmikuuta 2019

Mari Mörö: Hajavalo


Mari Mörön uusimman romaanin Hajavalo kansipaperissa kirjan mainostetaan olevan mestarillisen hauska tragikomedia onnellisten saarelta. Ei pidä paikkaansa.
 
Romaanin päähenkilö on nuoren aikuisen tyttären eronnut äiti, joka lähtee seitsemäksi viikoksi Kanadaan pienelle Malkosaarelle (Malcolm Island) Suomi-museoon pystyttämään näyttelyä. Ennen lähtöään hän ehtii tuurata äitiään enkelikouluttajana ja auttaa ex-miestään, kun tämä on telonut kätensä. Tytär huitelee maailmalla maailmaa pelastamassa.

Aatteen mies Matti Kurikka perusti viime vuosisadan alussa seuraajineen ihanneyhteiskuntaa tavoittelevan yhteisön, Sointulan, joka kuitenkin jo muutaman vuoden jälkeen hajosi. Osa väestä jäi saarelle, ja näitä suomalaisten jälkeläisiä elää edelleen saarella.

Mörö rytmittää kertomusta aikalaiskirjoituksilla Sointulasta. Kirjoituksissa ruoditaan esimerkiksi Sointulan elämää ja Suomen kuulumisia. 

Kertoja puolestaan pohdiskelee paljon tytärtään Hilleä ja ex-miestään Peteä, ja toisinaan myös omaa elämäänsä.

Ehkä he palaavat, Hillekin. Outo varmuus oikeasta tiestä voi olla hajavalon syytä tai harhaa, ei sen kummempaa paistetta tarvita eteenpäin pääsemiseen. Pitäisikö pelätä? Miten monta kertaa joku on yrittänyt hankkia maailmankatsomuksen ja luullut löytävänsä sen! Ajattele, että olen tarpeellinen tässä nimenomaisessa hommassa, ja kun luulee sen kestävän, niin tulee jokin hyöky ja siinä sitä taas ollaan. Pimeässä. Kävikö minulle niin? Palvelukseen halutaan -toive oli kohdallani se, että uskoin sivistysvaltion hoitavan asiansa ja koulutuksen olevan tasa-arvoinen asia. Älä unta nää. Oma pieni roolini ja naiivius olla mukana rakentamassa häkkyrää nimeltä Suomi niiden tuhansien muiden opettajien kanssa – se siitä innostuksen liekistä. Se ei ollut koodattavissa eikä skannattavissa, vaan osa meistä joutui väistötilaan, uudelleen ja uudelleen. 

Ei kovin hilpeää, vaikka taitavaa sanankäyttöä onkin. Toinen esimerkki Mörön taitavasta tyylistä:

Tuoksuu kuten kaikilla maailman kirppareilla ja kamakasojen keskellä: kodeista poispyyhityille, kelmeille partikkeleille. Samassa tuoksussa on valtavat määrät vivahteita ja ne ovat saman unohduksen sateenvarjon alla.

Kertomus on kertojan kehityskertomus. Asennetta elämäänsä voi muuttaa aikuisenakin.

Kansi Mari Mörön kirjasta Hajavalo
Mörö, Mari. Hajavalo. Teos 2018. 170 s. Kirjastosta.