tiistai 8. toukokuuta 2018

Gaël Faye: Pienen pieni maa


Lasten ei pitäisi koskaan missään kokea sotaa, mutta yhä vain lapset kokevat järkyttäviä asioita eri puolilla maailmaa. Äärimmäisen surullisen tarinan erään pikkupojan kokemuksista kertoo burundilais-ranskalainen Gaël Faye romaanissaan Pienen pieni maa. Ilmeisen omaelämäkerrallinen tarina on yleismaailmallinen ja siksi tärkeä.

Gabriel, jota Gabyksi kutsutaan, on kymmenvuotias pikkupoika, joka romaanissa kertoo lapsen näkökulman sodan saapumisesta Burundiin ja siitä mitä se aiheutti. Se, että Gaby on kertomassa tarinaansa, on osaltaan sen ansiota, että ranskalaisen isän lapsena hänellä oli mahdollisuus paeta sotaa. Alkuun varakkaiden asuinalueiden etuoikeutetuille lapsille sota oli pelkkä sana, mutta pian sen konkretisoitui heillekin.

Kertomus alkaa oudon tunnelman levitessä Burundiin. Aletaan puhua etnisistä ryhmistä, hutuista ja tutseista, jotka erottaa toisistaan nenistä. Outo tunnelma muuttuu vähitellen yhä väkivaltaisemmaksi ja raaemmaksi, kunnes Gabyn sisarineen on paettava. Ensimmäisen kosketuksensa sotaan Gaby saa jo kolme vuotta aiemmin, kun hänen setänsä menehtyy Ruandan sodassa.

Gaby kohtasi todellisuuden vasta silloin, kun koulussa kaksi poikaa tappeli keskenään, ja muut koululaiset jakautuivat nopeasti kahdeksi joukoksi oman suosikkinsa taakse. ”Saastaiset hutut” sanoi toinen joukko. ”Saastaiset tutsit”, vastasi toinen. Ja jatkuu: … Olin kuin näkönsä takaisin saanut sokea ja aloin ymmärtää eleitä, katseita ja lausumattomia sanoja, jotka olivat aikaisemmin jääneet minulta huomaamatta. Sota loihtii aina vihollisen, ja se tapahtuu huomaamatta. Halusin pysyä puolueettomana, mutta se oli mahdotonta. Olin syntynyt osaksi maan historiaa.

Gabylla on ranskalainen kirjeenvaihtokaveri, mutta toisinaan kirjoittaminen on vaikeaa: Toisinaan ajattelin Laurea, halusin kirjoittaa hänelle, mutten kirjoittanut. En tiennyt, mitä sanoa, kaikki tuntui niin sekavalta. Odotin tilanteen rauhoittumista, jotta voisin kertoa hänelle kaiken pitkässä kirjeessä, joka saisi hänet hymyilemään niin kuin ennen. Mutta sillä hetkellä maa oli zombie, joka asteli kieltään roikottaen louhikossa. Kuolema saattoi korjata kenet tahansa milloin hyvänsä, Se ei enää ollut etäinen ja abstrakti. Sillä oli arkiset kasvot. Sen tajuaminen teki lopun lapsuudesta. Aikuisempana Gaby ymmärtää, että hän ei ole vain maanpakolainen, kuten hän oli ajatellut, vaan hänet oli myös karkotettu lapsuudestaan.

Faye, Gaël. Pienen pieni maa (Petit pays). Suom. Einari Aaltonen. Like 2018. 217 s. Kirjastosta.