keskiviikko 20. joulukuuta 2017

Katariina Vuori ja Vesa Ranta: Lottovoittajien pöydässäLottovoittajien pöydässä on kertomuskokoelma heistä, jotka ovat lottoarvonnassa jääneet voittoluokkien ulkopuolelle ja joilla usein ei ole varaa edes ruokaan. Katariina Vuoren kirjoittama ja Vesa Rannan valokuvin kuvitettu kirja on saanut alaotsikokseen Tarinoita köyhyysrajan takaa. Tekijäkaksikko onnistuu esittelemään köyhien ihmisten moninaisuutta ja yksilöllisyyttä mutta myös yhteisiä tekijöitä.

Köyhyyttä ei ole aina yksinomaan pienet tulot, vaan siihen usein liittyy päihde- ja mielenterveysongelmia sekä asunnottomuutta. Monen köyhtyneen miehen taustalta löytyy avioero, alkoholi ja työttömyys, naisilla puolestaan yksinhuoltajuus, opiskelu ja mielenterveyden ongelmat. Vaikka on ylisukupolvista köyhyyttä, voi köyhyyteen suistua hyvin toimeentulevakin.

Kertomusten välissä on napakoita asiapitoisia näkökulmia köyhyysteemaan.

Tukalassa tilanteessa olevia vanhuksia ei juuri löytynyt haastateltavaksi, vaikka kirjassa siteerattu professori emerita Sirkka-Liisa Kivelä on huolissaan vanhusten itsemurhien määrän kasvusta, jonka taustalla voi olla vähävaraisuuden aiheuttama näköalattomuus. (Ikääntyneitä tekijäkaksikko on tavannut syrjäkylien ihmisistä kertovassa tuoreessa kirjassaan Reunalla, jota vasta jonotan kirjastosta.)

Suomessa on kasvava joukko ihmisiä, jotka joutuvat sinnittelemään vähällä. Kirjaan haastatelluista monen tilanne helpottuisi, jos ei tarvitsisi aivan koko aikaa kituuttaa. Suomalaisen sosiaaliturvan taso on todettu EU:n tasolla liian matalaksi. Tarvittaisiin vain päätöksiä, rahan käyttämistä eri tavalla kuin nyt, jotta heikoimmassa asemassa olevien asemaa parannettaisiin. Köyhien näkökulmasta maassa harjoitetaan vääränlaista politiikkaa.


Vuori, Katariina ja Vesa Ranta. Lottovoittajien pöydässä. Tarinoita köyhyysrajan takaa. Like 2017. Kirjastosta.