tiistai 19. joulukuuta 2017

Alan Bradley: Kuolleet linnut eivät laula



Olen lukenut tähän saakka kaikki 11–12-vuotiaasta ja vähintäänkin hieman erikoisesta Flavia de Lucesta kertovat jännärit. Tarinat alkoivat hieman puuduttaa samaa kaavaa toistettuaan, mutta onneksi kirjailija Alan Bradley lähtikin viemään Flavian tarinaa eteenpäin ja (toivottavasti) uuteen suuntaan. Periaatteessa Flavia-jännäreiden lähtökohta on ovela: vähän yli kymmenvuotias puoliorpo tyttö jolla on erityisosaamista, ja jolla on ilkeät isosiskot, sureva isä ja rapistuva kotikartano. Eletään 50-luvun alkua Englannissa (huom. kirjailija on kanadalainen), eli sodan päättymisestä ei ole kovin pitkä aika.

Kuolleet linnut eivät laula keskittyy kirjasarjan alkupuolen kadoksissa olleen äidin lähestyviin hautajaisiin ja äidin kuolemaan liittyviin hämäriin yksityiskohtiin. Tämä tarina päättyy tietoon Flavian lähtemisestä Kanadaan sisäoppilaitokseen. Kirjailija koukuttaa lukijan ovelasti. Juuri kun olin ajatellut, että sarjan joutaa lopettaa, tuleekin seuraaville tarinoille aivan uusi näyttämö.  Nokisen tomumajan arvoitus on jo ilmestynyt suomeksi, siispä kirjastoon!

Bradley, Alan. Kuolleet linnut eivät laula (The Dead in their Vaulted Arches). Suom. Maija Heikinheimo. Bazar 2017. Kirjastosta.