tiistai 8. elokuuta 2017

Samuel Bjørk: Yölintu



Kirja loppui juuri silloin kun pääsin sinuiksi norjalaisen Samuel Bjørkin Yölinnun henkilöiden kanssa. Olisin niin mielelläni saanut selville, mitä heille seuraavaksi tapahtuu. Tunnustan, en ole lukenut Bjørkin edellistä, paljon puhuttua Minä matkustan yksin -jännäriä, ja sillä ehkä on osansa siinä, että henkilöihin tutustuminen otti aikansa.

Heti kirjan alussa kerrotaan sisaresta ja veljestä Australiassa. Veli oli yölintu, pöllö, ja sitä hän oli myös aikuisena Norjassa. Kirjan norjankielinen nimi Uglen on suomeksi pöllö. Mutta kuka on yölintu, sitä selvitellään koko kirjan ajan. Ongelmanuorille tarkoitetun Hurumlandetin puutarhan suuntaan liittyy montakin epäilyttävää henkilöä, mutta lopulta yölinnun henkilöllisyys on yllätys.

Yölinnun henkilöt ovat värikkäitä ja monisyisiä, vaikkakin osa melko kliseisiä. Murhatutkija Holger Munch on viisikymppinen, huonokuntoinen, tupakoiva ja epäterveellistä ruokaa syövä älykkö. Mia Krügerillä on kosolti vaikeuksia elämässään. Lisäksi mukana ovat esimerkiksi pelinongelmasta kärsivä poliisi, nörtti ja hakkeri.

Pidin Bjørkin tavasta johdattaa lukija harhateille syyllistä arvuutellessaan, mutta kirjan väkivalta oli vastenmielistä.

Bjørk, Samuel. Yölintu (Uglen). Suom. Päivi Kivelä. Otava 2017. Kirjastosta.