keskiviikko 30. elokuuta 2017

Lars Kepler: Kaniininmetsästäjä



Vastoin kaikkia odotuksia Lars Keplerin tuore Joona Linna -dekkari Kaniininmetsästäjä vei niin hyvin mennessään, että se piti lukea loppuun lähes yhdeltä istumalta. Olin jo ajatellut kyllästyneeni väkivallalla mässäilyyn, hulluihin sarjamurhaajiin ja yleensäkin ns. nordic noir -dekkareihin. Uteliaisuuttani tartuin tähän paljon kohkattuun eli paljon medioissa esillä olleeseen uutuuteen.

Lars Kepler, tai oikeammin pariskunta Alexander Ahndoril ja Alexandra Coelho Ahndoril, osaa koukuttavan tarinankerronnan taidon. Näkökulmat vaihtelevat onnistuneesti ja tapahtumia riittää. Jotta arvoituksen ratkaisuun tulisi lisähaastetta, mokailevat hyvikset toimissaan pahasti, vaikka sankari Joona Linna on oikeassa ja yrittää varoittaa. Uhka kuuluisaa tv-kokki Rexiä kohtaan kasvaa vähitellen, ja vähitellen myös paljastuu tietoja murhien tekijästä ja hänen motiiveistaan. Suomalaistaustainen Joona Linna on ylivertainen supersankari, jonka olkapäähän tulleen vamman yksitoista tikkiäkään eivät hetken kuluttua tunnu missään ja jonka oivalluskyky ylittää tavallisen ihmisen nokkeluuden. Kirjan pahis on myös omalla alallaan erityisen taitava.

Kun tarinan ottaa siltä kannalta, että se on silkkaa toimintaviihdettä, eikä sen tarkoituksena olekaan olla realistinen, käy Kaniininmetsästäjä hyvästä viihdehetkestä.

Yksi lause jäi pyörimään mieleen: ”Omakotitalo hohtaa usvan keskellä kuin meripihka rintakorussa.” Lauseen vaikuttavuutta tosin heikensi se, että vähän myöhemmin eräällä henkilöllä oli merenpihkanväriset silmät. Silti.

Kepler, Lars. Kaniininmetsästäjä (Kaninjägaren). Suom. Kari Koski. Tammi 2017. 577 s. Kirjastosta.