keskiviikko 30. elokuuta 2017

Kathrin Schmidt: Et sinä kuoleMitä tapahtuu, kun kirjailija saa aivoverenvuodon ja sen seurauksena afasian? Mielestäni siinä on mielenkiintoinen lähtökohta Kathrin Schmidtin romaanille Et sinä kuole. Miten ihminen, joka työkseen on ollut kielen ja sanojen kanssa tekemisissä, selviää tärkeimmän työkalunsa ja taitonsa vahingoittumisesta? Eniten vaikeuksia Helenelle, kirjan päähenkilölle, tuottaa puheen tuottaminen. Myös muistamaan on opeteltava.
Kertomus alkaa siitä, kun Helene havahtuu heikossa kunnossa sairaalassa, ja se päättyy muutaman kuukauden kuluttua kuntoutumisen ollessa hyvällä mallilla ja kotiutumiseen. Schmidt kuvailee osuvasti kunnon kohenemisen ja taitojen vähittäisen palautumisen, samoin kuin takapakit. Helene on myös halvaantunut toiselta puolelta.
Romaanin keskiössä on kuitenkin Helenen suhde mieheensä Matthesiin.

”…Mitä mietittävää Matthesilla oli, kun hän ryhtyi säilöntäpuuhiin? Hän ei kysy, Matthes ei siedä kysymyksiä. Kun on ollut niin kauan naimisissa, ei enää tule tehneeksi kaikkia virheitä jotka voisi tehdä. Silti niitä tulee joka päivä ihan tarpeeksi. Häntä häiritsee kun pitää talsia Matthesin perässä mitään puhumatta. Epäsovun puuttuminen ei välttämättä tarkoita sopua. Se tarkoittaa, että kaksi ihmistä voi kulkea yksin, vaikka he kulkevatkin käsikynkässä, käsi kädessä. …”

Aneurysman puhkeamisen jälkeen hänellä on merkittäviä muistivaikeuksia etenkin tapahtumaa edeltäviltä kuukausilta. Romaanin alkuosa kuluu Helenen vatvoessa suhdettaan mieheensä, lähes kyllästymiseen saakka. Mutta sitten Helenen muistiin palaa Viola, jonka kanssa hän ehti kokea romanssin ennen sairastumistaan. Vähitellen Violasta paljastuu esiin asioita, jotka pyöräyttävät romaanin aivan omalle tasolleen.
Romaani on ilmestynyt suomeksi vuonna 2011, ja Saksassa se on ilmestynyt vuonna 2009. Kertomus sijoittuu 2000-luvun alkuun, ja hauskana yksityiskohtana ajan kulumisen huomaa siitä, että Helene kirjoittaa jo läppärillä, mutta käyttää diskettejä tekstien tallentamiseen.

Schmidt, Kathrin. Et sinä kuole (Du stirbst nicht). Suom. Pirkko Roinila. WSOY 2011. Kirjastosta.