maanantai 10. huhtikuuta 2017

Niina Hakalahti: LumilinnaIdentiteetistä on kysymys Niina Hakalahden romaanissa Lumilinna (2016). Romaani askartelee sellaisten kysymysten kanssa kuten esimerkiksi mihin minä kuulun, voinko luoda identiteettini itse ja pääsenkö eroon perimästäni. Menestyvä mainosmies Sami on halunnut tehdä pesäeron taustaansa, mutta onnistuuko hän pitämään luomansa identiteetin kulissit pystyssä? No eipä tietenkään, mutta kulisseja pitävät pystyssä monet muutkin.

Samin menneisyys paljastuu lukijalle vähitellen. Samillekin kirkastuu, ettei mitään helppoa ole tiedossa. Miten Sami lopulta pärjää valheille rakentamansa identiteetin ja totuuden paljastumisen kanssa, jää romaanissa auki. Samin motiivit jäivät minulle hieman hämäriksi, ja ylipäätään Samin tarina oli mielestäni kömpelön epäuskottava. Romaanin ulottuvuudet olivat periaatteessa mielenkiintoisia ja ne sopivat hyvin kokonaisuuteen, mutta useimmiten ne jäivät vajaiksi, mutta eivät sentään tyystin heikoiksi. Esimerkiksi Samin tyttöystävän Veeraan lapsuudenkodin kuvaus oli herkullisen hauska. Kertomus kuitenkin pysyi koossa loppuun saakka, vaikka romaanin lopputilanne jäikin vaiheeseen.

Mutta uskon, että jollekin toiselle lukijalle Lumilinna kolahtaa paremmin kuin minulle. Hakalahden kerronta on sujuvaa ja kertomuksen teema mielenkiintoinen ja ajankohtainenkin.

Hakalahti, Niina. Lumilinna. Karisto 2016. 223 s. Kirjastosta.