keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Kari Alaniska: Lohirosvoja vai isänmaan rakentajia? Kemijoen kalatiettömyyden historia”Kuitenkin pahoin pelkään, että ehkä sittenkin on helpompi saada aikaan pysyvä rauha Lähi-itään kuin tehdä toimivia kalaportaita Kemijokeen.” Näin päättää Kari Alaniska kirjansa Lohirosvoja vai isänmaan rakentajia? Naurattaisi, ellei suututtaisi niin paljon.
Kemijoen kalatiettömyyden historiaa jo väitöskirjassaan tutkinut Alaniska osoittaa tässä väitöskirjaansa pohjautuvassa teoksessa, että jokirakentajat PVO ja Kemijoki Oy antoivat lohen tuhoutua, tahallaan, sekä viranomaisten ja median myötävaikutuksella. Yhtiöiden pulma ratkesi kätevästi itsestään kun kala hävisi joesta. Tietoa kalaportaista olisi ollut, eikä voimayhtiöiden talous olisi kalaportaisiin kaatunut, mutta mm. poliittista tahtoa ei ollut ja viranomaiset olivat saamattomia. Eikä halua rakentaa kalateitä ole nykyäänkään, vaan hankkeessa kuin hankkeessa luonto- ja kulttuuriarvoja yhä vähätellään. Alaniskan kirja on tästä hyvä muistutus.

 
Alaniska, Kari. Lohirosvoja vai isänmaan rakentajia? Kemijoen kalatiettömyyden historia. Nordbooks 2016. 300 s. Kirjastosta.