torstai 14. huhtikuuta 2016

Hannu Väisänen: Elohopea

Pitkään Ranskassa asuneen oululaislähtöisen kuvataiteilijan ja kirjailijan Hannu Väisäsen alter ego Antero kokee nyt Pariisia Väisäsen uusimmassa romaanissa Elohopea. Trilogia Vanikan palat (2004), Toiset kengät (2007) ja Kuperat ja koverat (2010) on saanut luontevan, mutta myös omillaan toimivan jatko-osan.
   Elohopea ei ala rohkaisevasti kun Anteron musiikkiura ei lähde liikkeelle ja uutta suuntaa on lähdettävä etsimään pohjoisesta syntymäkaupungista muotokuvamaalarina. Taiteilijan sisältä löytyvä elohopea rohkaisee, suorastaan pakottaa miehen lähtemään, ja nyt on kohteena Pariisi.
Musiikki, Pariisi, ystävyys ja rakkaus ovat Elohopean keskeisiä, läpileikkaavia teemoja.
   Romaani on hieno kehityskertomus itseään ja suuntaansa etsivästä nuoresta miehestä. Väisäsen tyyli ei varmasti miellytä jokaista lukijaa, mutta minäkin joskus Pariisin näyteikkunoiden edessä haltioituneena luin kuvailuja mielelläni. Hyvä esimerkki Väisäsen tyylistä on kuvaus hänen aamuöisestä pyörälenkistään ensin hiljaisessa ja sitten uuteen aamuun heräilevässä kaupungissa:

”Kaikenlaiseen hedonismiin taipuvainen kaupunki vääntelehti vielä vuoteissaan, ja kuitenkin jo värisyttää nenäkarvojaan, koska salvokukon ja villisian makkaran aihio leijuu ilmassa. Ja juusto, hyvänen aika, juustot! Millaisella kolinalla niitä juoksutetaankaan pakettiautojen takamuksista myyntitiskeille varta vasten tuotuja lankkuja pitkin. Sieltä tulee tomme de montagne, vuorten volyymi, munster, ja valtava cantal. Kaikki näyttävät leppoisten munkinkäsien hyväilemiltä. Millaista huomista meille ollaankaan valmistelemassa.” (s. 201)

Antero Pariisiin saavuttuaan pääsee heti käsiksi työhön löydettyään ateljeen ja muotokuva-asiakkaan pariisilaisen ystävänsä myötävaikutuksella. Hän tutustuu kaupunkiin, tapaa ystäviään ja etsii rakkautta sen ajan Tinderin – sanomalehden seuranhakupalstan – avulla. Romaani päättyy alun vaikeuksien jälkeen positiivisessa hengessä, elohopeankin Antero on saanut siirrettyä kankaalle.

Väisänen, Hannu. Elohopea. Otava 2016. 363 s. Kirjastosta.