maanantai 11. huhtikuuta 2016

Emmi Itäranta: Kudottujen kujien kaupunki

Emmi Itärannan toinen romaani Kudottujen kujien kaupunki on niitä kirjoja, joiden loppuminen harmittaa, vaikka tarina tulikin päätökseen.

Pidin paljon Itärannan esikoisesta, Teemestarin kirjasta. Alkuun uutuutta lukiessa mietitytti että mitä tästä uudesta kertomuksesta kehkeytyy, tuleeko yhtä hienoa kokonaisuutta kuin esikoisesta. Ja tulihan siitä.

Kudottujen kujien kaupunkia hallitsee tyrannimaisin ottein Neuvosto. Saaren asukkaat tekevät tiukasti rajattuja tehtäviään, eikä vapaata liikkumisoikeutta ole. Kertomuksen päähenkilö Eliana on kutoja Seittien Talossa. Jännittävät tapahtumat käynnistyvät, kun Seittien Talon pihalta löytyy puhekyvytön ja pahoinpidelty Valeria. Musteentekijöillä ja pakollisilla tatuoinneilla on keskeinen rooli tapahtumissa.

Itärannan kieltä on ilo lukea ja makustella. Haavia ei vain ripusteta seinälle, vaan: ”Alva ripustaa haavin takaisin seinäkoukkuun. Siitä tippuu vettä, joka piirtää seinälle tumman rannun kohti lattiaa.” Teksti jatkuu Itärannalle tyypilliseen tapaan: ”Hän raottaa verhoja, jotka peittävät leveän käynnin takahuoneeseen, ja astuu toiselle puolelle. Kutoja ja minä seuraamme. Hitaasti hyminä takanamme tyrehtyy ja haipuu hiljaisuudeksi, joka on yhtä tiheää kuin suru, tai sanomatta jätetyt hyvästit.”

Oivaltavan kannen on suunnitellut Jussi Kaakinen.


Itäranta, Emmi. Kudottujen kujien kaupunki. Teos 2015. 335 s. Kirjastosta.