Kirjaston Libby-palvelun tarjontaa selatessa törmäsin Alexander McCall Smithin tuoreeseen kirjaan The Second Worst Restaurant in France vuodelta 2019. Kansikuvan ja nimen perusteella se vaikutti vauhdikkaalta, humoristiselta ja kulinaristiselta elämykseltä. Odotukset eivät täysin täyttyneet, vaikka sujuvasti kerrottu pieni tarina olikin kyseessä.
Skotlantilainen Alexander McCall Smith tunnetaan
erityisesti televisioidusta ja suomennetuista Mma Ramotswe tutkii -sarjastaan,
mutta hän on edelleen, vähän yli 70-vuotiaana, tuottelias kirjailija. Hän on
Wikipedian mukaan kirjoittanut tai toimittanut ainakin 60 teosta, romaaneja,
novelleja, lastenkirjoja ja työuransa erikoisaloihin kuuluvien
oikeuslääketieteen ja bioetiikan alalta.
Mma Ramotswe tutkii -sarjan lisäksi McCall Smith on
kirjottanut useita romaanisarjoja, joista olen lukenut The Sunday Philosophy
Club -kirjoja, viimeisimpänä The Charming Quirks of Others. The Second Worst
Restaurant in France on sekin englanninkielisen Wikipedian mukaan osa sarjaa,
toinen Paul Stuart -sarjan romaaneista.
McCall Smith on siis sujuva kertoja, mutta ainakin
tällä kertaa teemat jäävät pinnallisiksi sipaisuiksi. Ruokafilosofiaa on
ripoteltu mausteeksi, kirjoittaahan päähenkilö aiheeseen liittyvää kirjaa.
Henkilöt jäävät ohuiksi ja tapahtumat köykäisesti kerrotuiksi. McCall Smithin
tyyli ei tosin olekaan syväluotaava, vaan hän tuottaa ei-aivan-niin-pinnallista
viihdettä. Eikä neljän–viiden kirjan vuositahdilla kovin perusteellista jälkeä
saakaan aikaan.
McCall Smith, Alexander. The Second Worst Restaurant in France. Polygon 2019. e-kirja-