sunnuntai 12. tammikuuta 2020

Maja Lunde: Sininen


Australiassa riehuvat maastopalot ja Norjassa tehtiin lämpöennätys, siinä pari viime aikojen uutista, jotka ikävällä tavalla osoittavat ilmastonmuutoksen olevan totta. Norjalaisen Maja Lunden romaani Sininen osuu ajan hermoon.

Romaanissa nuori isä David tyttärensä Loun kanssa on joutunut lähtemään kiireellä eteläisestä Ranskasta pohjoisemmas, kun liekit ovat tuhonneet niin työpaikkana toimineen meriveden puhdistamon ja koko kaupungin. Viiden vuoden ajan jatkunut kuivuus on tehnyt alueista elinkelvottomia, veden loppumisella on dramaattiset seuraukset. Isä ja tytär päätyvät ankealle pakolaisleirille. Takaisin ei ole paluuta, siellä on vastassa ympäristötuhon ohella sotatila. Pohjoisessa, niissä maissa, joissa on vielä vettä, on pantu rajat kiinni.

Davidin ja Loun pakolaistaival tapahtuu vuonna 2041. Lähempänä nykyaikaa, vuoteen 2017, sijoittuu romaanin toisen päähenkilön Signen nykyhetki. Suoran toiminnan luonnonsuojelija on viemässä Norjan jäätiköstä etelän rikkaiden drinkkilaseihin tarkoitettua jäätä entiselle miehelleen, joka on syypää nyt jo hupenevan jäätikön louhimiseen ja kauppaamiseen.

Signen ja Davidin tarinat leikkaavat toisiaan, kuten odottaa saattoi. Mielestäni romaanin rakenne on onnistunut. Vuorotellen molempien kertomukset etenevät. Signe muistelee lapsuuttaan ja nuorta aikuisuuttaan veden, jään, luonnontilaisten jokien, jäätiköiden, luonnonsuojelun, purjehduksen ja suoran toiminnan kautta. Signen lapsuudenkoti ei ollut ongelmaton, ja syynä olivat vanhempien erilaiset näkemykset luonnon hyväksikäytöstä.

Davidin pakolaisuudessa on lohduttomuutta. Lunde kuvaa hyvinkin mahdollisen tapahtumien kehityksen. Ei ole sanottu, että kehittyneissä länsimaissa oltaisiin turvassa ekokatastrofeilta ja niiden aiheuttamilta konflikteilta.

Vesi on Signeä ja Davidia yhdistävä tekijä. Signelle meri on tärkeä, mutta myös vapaana virtaava vesi. David puolestaan kokee veden puutteen elämäänsä eniten vaikuttavana asiana. Sininen on Signen veneen nimi, ja Davidille sininen taivas on jotakin jota vihata, koska siniseltä taivaalta ei sada.

Vaikuttava romaani aiheensa puolesta, ja hyvin kerrottu, se piti ahmia loppuun. Sininen on Maja Lundenin ilmastoaiheisen kvartetin toinen, itsenäinen teos. Ensimmäinen osa, Mehiläisten historia, ilmestyi suomeksi vuonna 2016.

Maja Lunden romaanin Sininen kansi
Lunde, Maja. Sininen. (Blå) Suom. Katriina Huttunen. Tammi 2019. 350 s.