tiistai 31. heinäkuuta 2018

Domenico Starnone: Solmut


Italialaisen Domenico Starnonen muutama vuosi sitten kotimaassaan ilmestynyt ja nyt suomeksi tullut romaani Solmut on raskaasta aiheestaan huolimatta yllättävän vinkeä teos. Iso kiitos siitä kuuluu tarinan loppupuolelle.

Romaanissa aviopari on lähes koko avioliittonsa ajan keskittynyt toistensa kiusaamiseen, jopa kiduttamiseen. Etenkin perheen äiti hallitsee solmujen kiristämisen toisen ympärille. Romaanin keskeiset tapahtumat sijoittuvat aikaan, jolloin Italiassa naisten jääminen kotiin lasten kanssa oli yleistä, eikä avioero ollut tullut tavalliseksi. Perheen arki katkeaa, kun isä Aldo rakastuu nuoreen naiseen ja muuttaa hänen luokseen. Muutaman vuoden kuluttua hän muuttaa takaisin elääkseen yhdessä vaimonsa kanssa vanhuuden päiviin saakka. Miksi ihmeessä, sitä on hyvä pohdiskella.

Perheessä sen kaikilla neljällä jäsenellä on kurjaa, ja lapsetkin oppivat pian, ettei tilanne koskaan parane. Starnone selittää tarinassaan syitä perheen isän käytökseen, mutta äidin yliampuvaan kitkeryyteen ja ankaruuteen ei kerrota taustoja. Perheen lapset kantavat kokemuksiaan mukanaan läpi elämänsä.

Starnone, Domenico. Solmut (Lacci). Suom. Leena Taavitsainen-Petäjä. WSOY 2018. 191 s. Kirjastosta.