perjantai 3. maaliskuuta 2017

Mikko-Pekka Heikkinen: Poromafia




Mikko-Pekka Heikkisellä on ilmiömäinen taito kirjoittaa mahdollisen todellisuuden pohjalta ponnistavaa absurdia fantasiaa. Heikkinen ottaa elävästä elämästä tuttuja osia ja liittää ne osaksi luomaansa tarinaa ja maailmaa, ja hän tekee sen vielä sellainen pilke silmäkulmassaan, että närkästyksen aiheita hakevilla on vaikeuksia tehtävässään.

Heikkisen uusin, Poromafia, kertoo nimensä mukaisesti pohjoisinta Lappia hallitsevan Nelihangan suvun päämiehestä, Roukusta, Jónas-Guhtur Nelihangasta, ja hänen pyrkimyksistään pysyttää suku mahtiasemassa hänen jälkeensäkin. Kapuloita Nelihangan toiminnan rattaisiin heittelee hänen oma poikansa, moottorikelkkajengin johtaja Jouni-Sammeli eli Jyppyrä. Kuvioissa on mukana köyhän poromiehen vielä nuorehko leski Sára Poikkipää Osku-poikineen.

Huiminta kirjassa on sen aitojen yksityiskohtien runsaus, joka luontevasti lomittuu silkkaan mielikuvitukseen. Tausta- ja ajatustyötä on varmasti paljon takana, jotta laajemmat maisemat ja yksityiskohdat istuvat yhteen saumattomasti. Esimerkiksi:
Sára suli sillä hetkellä, kun hän astui lämmittimenhajuisesta autonkopista Utsjoen maisemaan. Kaukana etumaastossa kiipesi poutapilven varjo Bállovárrin huipun ylitse, lasketteli rinnettä ja lankesi laaksoon. Koivikossa pulisi lemmenkipeä teeri.
Seuraavalla tempaisulla moottori pärähti käyntiin, ja nenään etsiytyi kaksitahtisen klassikon katku. Autonperästä rullasi Lynx 3900, perintökalleus. Ville-vainaa oli antanut rakkineelle uuden elämän kerta toisensa jälkeen. Yhtään alkuperäistä osaa ei kelkassa enää ollut. Siippa oli vaihtanut telamaton, liu’ut, pyörät… moottorin kahdesti. Rotax 377:n pystyi korjaamaan kotikonstein, mutta salatieteet eivät Sáraa kiinnostaneet.

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita ei puutu tästä kertomuksesta ja romantiikkaa on sopivasti mausteeksi. Tuttua tyyliä ja laatua Heikkiseltä, jonka aiemmat romaanit ovat Terveiset Kutturasta vuodelta 2012 ja Jääräpää (2014).

Heikkinen, Mikko-Pekka. Poromafia. Johnny Kniga 2016. 382 s. Kirjastosta.