torstai 6. lokakuuta 2016

Simo Hiltunen: Lampaan vaatteissaSimo Hiltusen esikoisromaani Lampaan vaatteissa uhkasi uuvuttaa ensimmäisen sadan sivun jälkeen, mutta vilkuilu loppuratkaisuihin antoi uutta puhtia lukemiselle. Monisanaisesta ja monipolvisesta kertomuksesta kehkeytyy kokonaisuus, jonka osat osuvat loppujen lopuksi hyvin toisiinsa. Kertomuksesta kehkeytyy vähitellen mitä jännittävin, vaikka alkupuoli mennäänkin synkissä perheväkivaltatunnelmissa.

Hiltusen kieli keventää raskasta tunnelmaa, esimerkki:
”Lauri ajoi liittymään. Hänen lapsuudessaan paikalla oli ollut tavallinen risteys, jonka kulmassa nökötti reissussa rähjääntynyt perhevetoinen Esso. Siellä Lauri oli viihtynyt. Siellä lapsikin pääsi kosketuksiin ihmisten ja heidän karvalakkiensa kostean koiran tuoksun kanssa. Ja kun asettui karkkihyllylle oikein, saattoi kuunnella salaa kahvipöydissä kerrottuja rasvaisia juttuja. Siellä Lauri kuuli, mitä Harmaasalon Helenalla oli verhottuna ja mitä sille kuului tehdä, että tuntui. Siellä tuoksuivat mies ja öljy, maistuivat kalja ja elämä.
   Nyt liittymässä napotti ABC, nykyajan kirkko keltaisine tapulitorneineen. Paikka oli siistiytynyt, ja niin olivat jututkin. Enää eivät kaikuneet karvalakkien kikkelijutut, asemalle keräännyttiin palvomaan kahvia, pullaa ja veikkausvetoja.”

Outokumpulaislähtöisenä Hiltunen tuntee kertomuksensa ympäristön.

Hiltunen, Simo. Lampaan vaatteissa. Wsoy 2015. 417 s. Kirjastosta.