tiistai 13. syyskuuta 2016

Mooses Mentula: JääkausiKoulukiusattu tyttö. Yksi ajattelematon vihapäissään tehty teko, valheellinen viesti verkkoon, ja yhden ihmisen elämä suistuu raiteiltaan. Mooses Mentula käsittelee uudessa romaanissaan Jääkausi isoja asioita. Koulukiusattuja on keskuudessamme paljon, ja vielä enemmän kiusaajia ja heidän tukijoitaan. Nykyaikana levitetään verkossa valheita ihmisryhmistä, mutta kirjassa kuvatun kaltaisia tilanteita, joissa nimeltä mainitusta ihmisestä levitetään perättömyyksiä, tapahtuu myös.

Jääkausi alkaa todentuntuisella kuvauksella kiusaamistilanteista, mutta loppua kohti kertomus saa jopa farssimaisia piirteitä.

Mentula tarkastelee uskottavasti huhujen kohteen epäuskoa ja stressireaktiota. Asiat kalvavat jos niitä ei selvitetä. Vähemmän uskottavasti kirjan Juha jättää kertomatta asiasta vaimolleen ja napsii rauhoittavia alkoholin kera yhä suurempia määriä.

Mentula kirjoittaa jouhevasti ja koukuttavasti – Jääkausi oli luettava yhteen putkeen –  mutta jäin kuitenkin kaipaamaan syvällisempää otetta näihin kahteen isoon ilmiöön. Pidin loppuratkaisusta, siinä kertomus ikään kuin käännähti uuteen, positiiviseen asentoon.  
  
Mentula, Mooses. Jääkausi. Wsoy 2016. 263 s. Kirjastosta.