maanantai 22. elokuuta 2016

Elena Ferrante: Loistava ystäväni



Joitakin kirjoja tekee mieli lukea hitaasti, jotta sen seurassa voisi olla mahdollisimman pitkään, ja joiden loppuessa harmittaa päästää irti kertomuksesta ja sen henkilöistä. Italialaisen Elena Ferranten Napoliin sijoittuva Loistava ystäväni on näitä kirjoja.

Kertomuksen keskiössä ovat kertoja Elena ja hänen erikoislaatuinen ystävänsä Lila, joiden ystävyyttä ja tarinaa seurataan tässä kirjassa lapsuusvuosista varhaiseen aikuisuuteen. Ei Elenakaan kaikkein tavallisin tyttönen ole, mutta yleensä hän jää karismaattisen ja lahjakkaan Lilan varjoon. Toisaalta, Lilakin saa Elenalta paljon.

Eletään Napolissa 50-luvun loppupuolta, aikaa, jolloin sota oli vielä vahvasti läsnä, ainakin aikuisten elämässä. Naapurusto, jossa Elena ja Lila asuvat, on tiivis yhteisö ja alue, josta ei juuri muualle poiketa. Alue ei suinkaan ole varakkaimmasta päästä, päinvastoin, muttei kaikkein kurjinkaan, sillä esimerkiksi suutari, vahtimestari, puuseppä ja kondiittori ansaitsevat jonkinmoisen elannon perheelle. Niukkoja aikoja silti eletään, eikä esimerkiksi koulunkäynnin jatkaminen alakoulun jälkeen ole mikään itsestäänselvyys, varsinkaan tytöille, vaikka lahjakkuutta riittäisi vaikka mihin. Koulutuksen tiedetään avaavan mahdollisuuksia parempaan elämään, mutta sille tielle on köyhähköstä perheestä vaikea päästä. Tytöt voivat tavoitella unelmaa rikkaammasta elämästä avioliitolla menestyneen tai mahdollisesti menestyvän nuoren miehen kanssa.

Ferrante antaa Elenalle hyvin uskottavan äänen ensin ystävän löytävänä lapsena ja sitten fyysisesti ja henkisesti kasvavana nuorena. Yksi hyvä esimerkki Elenan kehityksestä löytyy kirjan loppupuolelta Elenan havahtuessa siihen, ettei hän tiedä yhteiskunnasta juuri mitään, koska hän ei esimerkiksi lue lainkaan sanomalehtiä, vaan vain romaaneja. Hän kuvaa hyvin myös sen ajan yhteiskunnalliset olot ja yhteiskunnan kehityksen sekä naisten alisteisen aseman ja miesten uhon.

Jatkoa Elenan, Linan ja muiden korttelin ihmisten tarinaan on lupeissa. Salanimen taakse kätkeytynyt Elena Ferrante on kirjoittanut neliosaisen romaanisarjan, josta tämä alun perin vuonna 2011 ilmestynyt Loistava ystäväni on ensimmäinen osa. Muiden osien suomennoksia pitää vielä odotella.

Helinä Kankaan suomennos on sujuva. Alkuperäistekstiä tuntematta voin olla väärässäkin, mutta kohdissa, joissa erikseen mainitaan kirjakielen ja ilmeisen leveän napolilaisen murteen käyttö, Kangas pitäytyy yleiskielessä. Ratkaisu on mielestäni onnistunut, sillä lukija voi hyvin kuvitella kuulevansa murteellista italiaa, vaikka tekstiä ei ole yritetty vääntää väkisin kotimaiseen murremuotoon, kuten vaikkapa lounaismurteelle.

Ferrante, Elena. Loistava ystäväni (L’amica geniale). Suom. Helinä Kangas. Wsoy 2016. 362 s. Kirjastosta.