perjantai 3. kesäkuuta 2016

Kai Ekholm: Tähtisilmä

Ison laman aikaan 1990-luvulla moni yrittäjä menetti kaiken ja jäi vielä velkaa, kun pankit eivät talouden myllerryksissä antaneet armoa isoja (valuutta)lainoja ottaneille. Tuolloinkin laman suojissa tehtiin omaisuuksien uusjakoja: toiset menettivät ja toiset nettosivat.

Erään kuvitteellisen perheen tragedia vuodelta 1995 on taustana tälle nykyaikaan sijoittuvalle Kai Ekholmin jännärille Tähtisilmä. Romaanin taitava loppu fantasioi nykyajasta mahdolliseen tulevaisuuteen, ja rajuudessaan ennakoi sitä, että jatkoa Kaljun ja Kiharan tutkimuksille ei tule, tai sitten Helsinki ja maailma ovat tyystin toisenlaisia kuin tällä hetkellä.

Jännittävä, usein yllättävä, humoristinen ja monikerroksinen, muun muassa näillä sanoilla voi romaania kuvailla. Ei ollut ehkä kovin omaperäistä yhdistää moderni teknologia vanhojen syntien sovittamiseen, mutta siinä Ekholm on toki ajan hermolla.

Minä pidin paljon Ekholmin esikoisdekkarista Niiden kirjojen mukaan on teidät tuomittava. Tähtisilmä on sen itsenäinen jatko-osa. En ollut aivan yhtä vaikuttunut tästä uudesta kuin edeltäjästään, mutta mukava lukukokemus kuitenkin. Jos Ekholm vielä kirjoittaa romaaneja, niin varmasti tulevat lukulistalleni.


Ekholm, Kai. Tähtisilmä. Atena 2016. 208 s. Kansi Tuomo Parikka. Kirjastosta.