keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Milena Busquets: Tämäkin menee ohi

Voimalause ”tämäkin menee ohi” ei olekaan totta barcelonalaiselle nelikymppiselle Blancalle, joka ikävöi kuollutta äitiään. Espanjalaisen Milena Busquetsin romaanin Tämäkin menee ohi päähenkilö tietää elävänsä ilman äitiään lopun elämäänsä.
   Romaani alkaa äidin hautajaisista, mutta pian Blanca ja sekalainen seurakunta muuta väkeä siirtyy äidiltä perittyyn lomapaikkaan Cadaquésiin. Blanca raportoi ja puhelee ajatuksissaan äidilleen sujuvasti läpi romaanin. Tässä kerronnassa piilee mielestäni romaanin viehätys, kesken (pitkän) kappaleen Blanca siirtyy nykyhetken tapahtumien kuvailusta yks kaks kommentoimaan asioita äidilleen.    
   Blancan elämässä seksi ja miehet näyttelevät isoa roolia ja ne ovat myös kertomuksessa valitettavan keskeisessä osassa. Onnistunut loppu nostaa romaanin ihmissuhdesotkujen suosta. Busquets ripottelee rönsyilevään tekstiinsä osuvia huomioita, tähän tapaan:

”…Paikalla on paljon väkeä. Musiikkia, huumeita siroteltuina pitkin kahta matalaa pöytää, alkoholia ja nahistuneiden hedelmien rippeitä isoissa värikkäissä kulhoissa. Tunnistan joitakin muitakin kylän haaksirikkoisista, kylän ensimmäisiin siirtokuntiin kuuluneiden lapsia, niiden taiteilijoiden ja intellektuellien, joka kuusikymmentäluvulla saapuivat Cadaquésiin ja houkuttelivat sinne puoleensavetäviä ja lahjakkaita ihmisiä, jotka halusivat muuttaa maailman ja ennen muuta pitää hauskaa. Tunnistan heti tuon sukupolven lapset, nuo villi-ihmiset joiden vanhemmat olivat omien vanhempieni tavoin fiksuja, nerokkaita, menestyksekkäitä ja kiireisiä, aikuisia jotka halusivat ehdottomasti että maailma on juhla, heidän juhlansa. Olemme, niin luulen, viimeinen sukupolvi jonka täytyi ponnistella vanhempiensa mielenkiinnon tai huomion saadakseen. Monissa tapauksissa saimme sen vasta kun oli jo liian myöhäistä. Nämä vanhemmat eivät ajatelleet että lapset olivat ihme, vaan este, puolittain riesa. Ja meistä tuli menetetty sukupolvi joka oli täynnä mestarillisia viettelijöitä. Meidän täytyi keksiä paljon kehittyneempiä metodeja vanhempiemme huomion saamiseksi kuin hihasta vetäminen tai itkuun puhkeaminen. Meiltä vaadittiin samaa tasoa kuin aikuisilta, tai ainakin sitä ettemme häirinneet heitä tai puhuneet heille. Kun ensimmäisen kerran näytin sinulle kirjoittamaani ainetta, joka oli saanut koulussa palkinnon – olin varmaan kahdeksanvuotias – sanoit etten saisi näyttää sinulle mitään ennen kuin minulla olisi tuhat sivua kirjoitettuna, sillä sitä vähempi ei ollut vakava yritys…” (s. 177–178)



Busquets, Milena. Tämäkin menee ohi (También esto pasará). Suom. Tarja Härkönen.Otava 2016.196 s. Kirjastosta.