keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

John Williams: Stoner

Amerikkalaisen kirjailijan, yliopisto-opettajan ja tutkijan John Williamsin (1922-1994) romaani Stoner ilmestyi alun perin vuonna 1965 saamatta suurta huomiota. Uusintapainos siitä otettiin vuonna 2003, mutta vasta kun New York Review Books Classics julkaisi sen John McGahernin johdantotekstillä varustettuna se alkoi saada laajempaa huomiota ja kehuja osakseen. Suomeksi Stoner ilmestyi samannimisenä viime vuonna.

Stoner sopii suomalaiseen mentaliteettiin hyvin. Takahikiän lahjakas poika lähetetään köyhistä oloista saamaan oppia yliopistoon. Ujo ja kaupungin tavoista tuntematon nuori mies keskittyy opiskelemaan ja opintojensa ohella tienaamaan raskaassa työssä elantoaan. Pari ystävääkin hän saa opiskelukavereistaan, ja tarinan mollivoittoiseen tunnelmaan sopii että yksi heistä kuolee ensimmäisessä maailmansodassa. On sattumaa ja hyvää tuuria, että Stoner pääsee sisään akateemiseen maailmaan ja luo siellä uran, vaikkakin ehkä vaatimattoman. Ujo ja kömpelö Stoner onnistuu hankkimaan itselleen vaimonkin, vaikka avioliitto osoittautuu katastrofiksi. ”Edithillä ei ollut niin isoa roolia hänen elämässään kuin hän oli joskus toivonut; tuntui suorastaan siltä kuin he olisivat siirtyneet pitkäaikaiseen aselepoon, joka muistutti pattitilannetta. He viettivät suurimman osan elämästään erillään.” Kylmäkiskoinen vaimo käyttää heidän ainoaa lastaan koston välikappaleena ja vieraannuttaa tytärtä isästään sen jälkeen kun Stoner muuttuu radikaalisti löytäessään itsestään ainekset hyväksi opettajaksi. ”Rakkaus kirjallisuutta kohtaan, kieltä kohtaan, mielen ja sydämen arvoituksia kohtaan, rakkaus joka ilmeni kirjainten ja sanojen pienissä, erikoisissa ja yllättävissä yhdistelmissä, niissä jotka painettiin tummimmalla ja kylmimmällä musteella mitä löytyi – tuon rakkauden hän oli kätkenyt kuin se olisi ollut luvatonta ja vaarallista, mutta nyt hän uskaltautui paljastamaan sen aluksi varovasti ja sitten rohkeasti ja lopulta ylpeästi.”

Aidon rakkauden kohtaaminen kestää vain hetken ja suhteen loppuminen särkee Stonerin sydämen. Kaiken lisäksi Stoneria kiusataan ja kampitetaan yliopistolla. Stoner on kuitenkin sisukas, ja koska hän löytää kirjallisuuden opettamisesta intohimonsa ja onnensa, pärjää hän osin nihkeästä työilmapiiristä huolimatta työssään. Kaikki nämä vastoinkäymiset tässä lueteltuna kuulostavat synkkääkin synkemmiltä, mutta Williamsin kertomana Stonerin tarina etenee jouhevasti.

Minuun tämä romaani ei kolahtanut samalla tavalla kuin lukuisiin muihin, ylistäviä arvioita antaneisiin lukijoihin. Mutta minulla on hyvä teoria tähän. Luin samaan aikaan Stonerin kanssa Julio Cortázarin Tuli onkaikki tulet -novellikokoelmaa, ja sen kertomusten yli todellisuuden kurottava tiivis tunnelma sai – väärin perustein – minut odottamaan Stoneriltakin jotakin ankean arkipäivän ylittävää. Kyseessä on samantyyppinen ilmiö kuin jos syö yhdessä kummallisia makuja synnyttäviä ruokia, kuten vaikkapa greippiä ja maitoa, tai mitä niitä yhdistelmiä onkaan.


Williams, John. Stoner. Johdanto John McGahern. (suom. Ilkka Rekiaro) Bazar 2015. 306 s. Kirjastosta.