tiistai 11. syyskuuta 2018

Kari Hotakainen: Tuntematon Kimi Räikkönen

Etäiseksi ja ujoksi luonnehdittu formulakuski Kimi Räikkönen tulee suurelle yleisölle vähän enemmän tutummaksi romaanikirjailijana tunnetuksi tulleen Kari Hotakaisen henkilökuvassa Tuntematon Kimi Räikkönen. Hotakainen oli ainoa syy, jonka takia tartuin tähän kirjaan. Kyllä, kertoja osaa hommansa. Hotakainen on saanut aikaan itsensä ja Kimi Räikkösen näköisen teoksen.

Kimin tarinaan mielestäni kiteytyy jotakin olennaista seuraavassa lainauksessa:

Kimin menestyksen tiellä oli muutakin kuin vettynyt heinäpaali. Olematon kielitaito, rahapula, ujous. Tällä yhdistelmällä päätyy usein tiskariksi tai halvan hotellin siivoojaksi. Miten Kimi onnistui siinä, missä monet muut eivät? Jos menestyksen purkaa osiin, lattialle kertyy suuri määrä pieniä osia, kuin sveitsiläisestä kellosta. Menestystarinassa on aina päähenkilön lisäksi monia sivuhenkilöitä, jotka putoavat historian lehdiltä kuin leivänmuruset. Kimin tarina on porukan tarina. Tarvittiin isä, äiti, veli, kotimaan sponsorit, mekaanikko. Ja viestinviejät, ne, jotka kertovat nopeasta pojasta oikeille ihmisille, jotka taas kertovat vielä merkittävämmille päättäjille ja riskinottajille, ja kuinka ollakaan, äkkiä ollaan jo perillä: vauhdin ytimessä.

Hotakainen pudottelee faktaa omalla tyylillään. Itse ikuisena painonvartijana repesin kyllä tälle:

… Yksi kilo vaikuttaa aika-ajossa 0,1 sekuntia. Järjettömän pienet marginaalit pakottavat treenaamaan kovaa ja syömään älykkäästi. Tämä on hoikkien miesten laji.

Kimi ottaa kentältä mukaansa kahvin ja croissantin ja hypähtelee kohti uutta työsuhdeautoaan. …


Hotakainen, Kari. Tuntematon Kimi Räikkönen. Siltala 2018. Kirjastosta.