torstai 27. syyskuuta 2018

Jari Tervo: Aamen


Kasasta monenkirjavia paloja muodostuu yhtenäinen kuva, kunhan palaset löytävät paikkansa. Tämä palapelivertaus tuli elävästi mieleen Jari Tervon Aamenta lukiessa. Romaani ei ole mikään helppo luettava, koska Tervon runsas kieli ja alati vaihtuvat kertojanäänet asettavat lukijalle haasteita. Mutta vaiva palkitaan. Näkökulmista muodostuu lyhyeen ajanjaksoon keskittynyt tapahtumasarja, jonka ohella Tervo käsittelee monia isoja asioita, painavasti, mutta kuin ohimennen ja lukijalle pohdittavaa antaen.
 
Luin kirjaa monena iltana, ja koska nimimuistini on kehno, teki loppupuolella tiukkaa pysyä jyvällä henkilöistä ja heidän suhteistaan. Vuorollaan tarinaa vievät eteenpäin Maanviljan perheen jäsenet, elävät ja osa jo edesmenneitä sekä Häräntähden ja Vehnäpään perheiden eri jäsenet. Muita henkilöitä ovat esimerkiksi Aino Ihalempi, Tutsa Hellikki ja Essi Kukurtaja. Mielestäni on niillä rajoilla, että näkökulmien runsaus kääntyy itseään vastaan.
  
Tuuli Juuselan käsialaa oleva kansi kuvastaa romaania hyvin.

Tekstinäyte. Äänessä Lempi Kuura.

Syytin tästä tutkijaluonnettani. Mitään ei voi jättää setvimättä, penkomatta, ruotimatta. Ei edes Alepan maitohyllyn joikaikistä jugurttipurkkia, kun ei riitä, että kädessä olevan purkin viimeinen kelpoisuuspäivä on vasta ensi viikolla, jos takarivissä on purkki, joka jaksaa happamana vielä päivän pitempään.

Hyvä ei kelpaa, jos parhaaseen kurkottaa. Usein olen lähtenyt joulupöydästä oikaisemaan kuusen sähkökynttilää, joka ei näy pöytään. Myönnän tämän. Kivittäkää minut. Relaisit edes joskus, niin minulle sanotaan, perheenjäseniä myöten. Kyllähän minä relaan. Silloin siivoan. 

Filippa seisoi ulko-ovella odottaen ja potkaisi sen auki. Hän tunsi äitinsä, joka ei voi jättää faktaa tarkistamatta. Vasta tarkistuksen jälkeen se on fakta. Tätä ei käy kiistäminen: Filippa muistuttaa äitiään. Siksi elämä hänen kanssaan on kuin riitelisi kolmenkymmenen vuoden takaisen itsensä kanssa.  



Kansi Jari Tervo Aamen
Tervo, Jari. Aamen. Otava 2018. 328 s. Kirjastosta.