torstai 27. syyskuuta 2018

Jelena Tšižova: Naisten aika


Kiehtova ja koskettava aikamatka 1960-luvun Neuvostoliittoon on tämä Jelena Tšižovan kotimaassaan Venäjällä palkittu ja usealle kielelle käännetty romaani Naisten aika.
 
Viisi kolmeen sukupolveen kuuluvaa naista asuttaa samaa pientä asuntoa. Kolme mummoikäistä, joilla toisen maailmasodan kauhut Leningradin piirityksineen ovat vielä vahvasti mielessä, hoitavat alle kouluikäistä Suzannaa, tai Sofiaa, kuten muorit ovat hänet nimenneet. Suzannan äiti puolestaan on maalta tehtaaseen töihin tullut, vielä nuori nainen. Yksinään lapsen saaneen Antoninan asema ei ole helpoimmasta päästä, vaikka asunto- ja televisiojonossa eteneminen on ripeämpää kuin joillakin muilla. 

Puutetta on kaikesta, ja pyykinpesukoneen olemassaolosta on vasta kuultu huhuja. Puhumaton Suzanna aiheuttaa murhetta, mutta muorit hyväksyvät tytön sellaisena kuin hän on. Romaanin lopussa väläytetään tulevaisuutta, joka pyöräyttää kertomuksen tummat sävyt vaaleampaan suuntaan.

Ehkä joku Venäjää paremmin tunteva hoksaa kaikki romaaniin sisällytetyt viittaukset, joista osa on avattu alaviitteisiin. Antisemitismi tulee ilmi vaivihkaa, mutta jättää hyytävän tunnelman.

Naisten aika ei ole kaikkein helppolukuisimpia romaaneja, mutta kertomus kyllä palkitsee esimerkiksi herättämällä mielikuvia menneisyydestä.

Tsizova Naisten aika kirjan kansi
Tšižova, Jelena. Naisten aika (Время Женщин). Suom. Kirsti Era. Into 2018. 261 s. Kirjastosta.