tiistai 13. helmikuuta 2018

Meik Wiking: Hygge



Tanskalaisten hygge on levinnyt tunnetuksi ilmiöksi muuallekin maailmaan. Meilläkin naistenlehdissä usein hyggeillään, kun esitellään kodikkaita ympäristöjä ja niissä ihmisiä joko lämpöisiin neuleisiin pukeutuneena tai vilttiin kääriytyneenä pitelemässä höyryävää mukia. Olennaisena osana asetelmaa on palava kynttilä, tai mieluummin palavat kynttilät! Mitä tämä ilmiö oikeastaan pitää sisällään? Siihen antaa hyviä vastauksia Meik Wikingin Hygge.

Meik Wiking määrittelee hyggen ennemminkin tunnelmaksi ja kokemiseksi kuin konkreettisiksi teoiksi. Tarvitaan turvallisuuden ja kodikkuuden tunnetta sekä yhdessäoloa ja yhteenkuuluvuuden tunnetta tärkeiden ihmisten kanssa. Reseptin ainesosia ovat mm. kynttilät, valaistus, lämpö, mutta ennen kaikkea hyvät sosiaaliset suhteet.

Hygge sanana juontaa norjan hyvinvointia tarkoittavasta sanasta. Wiking lähtee kirjassaan Hygge siitä, että lähtökohtana on hyvinvointivaltio. Näinä kotimaisen hyvinvointivaltion purkamisen aikoina innostuin välittömästi Wikingin määrittelemästä hyggestä. Hyvinvointivaltiota kannatetaan, koska ymmärretään, että hyvinvointimalli muuntaa yhteisen varallisuuden hyvinvoinniksi. Emme maksa veroja, vaan sijoitamme varoja yhteiskuntaamme, Wiking toteaa. Hyvinvointimalli vähentää epävarmuutta ja estää äärimmäistä tyytymättömyyttä. Tanskassa on kurja sää ja maailman korkein veroaste. Silti tanskalaiset kuuluvat maailman onnellisimpiin.

Wiking, Meik. Hygge. Hyvän elämän kirja (The Little Book of Hygge). Suom. Tapani Lahtinen. Readme.fi 2017. Kirjastosta.