torstai 21. marraskuuta 2019

Édouard Louis: Ei enää Eddy


Taidokas ranskalainen kertoja Édouard Louis piirtää sanoillaan esikoisromaanissaan Ei enää Eddy eteemme hänen oman ankean lapsuutensa syrjäseudulla asuvan köyhän perheen erilaisena lapsena. Taantuvalla teollisuuspaikkakunnalla ei ole helppoa olla köyhä, eikä ainakaan köyhä ja silmiinpistävästi homo. Eddy onnekseen on älykäs ja oppivainen, ja koulutus avaa hänelle portit ulos lapsuuden maisemista. Mutta sekään ei ollut itsestäänselvyys:

Äiti vakuutteli usein minun olevan parempi kuin arabit ja rutiköyhät naapurimme, ja siksi tajusin vasta yläkoulun jälkeen, etten ollutkaan niin etuoikeutettu kuin olin kuvitellut. Olin kyllä tiennyt, että oli olemassa minua hyväosaisempia. Isän parjaamat porvarit, kyläkauppias ja ystäväni Amélien vanhemmat. Ajattelin asiaa usein. Mutta niin kauan kuin en sukeltanut siihen sisälle, tietämykseni siitä pysyi vaiston ja mielikuvien tasolla.

Tutustuin tuohon maailmaan myöhemmin, muun muassa keskustellessani entisten opettajieni kanssa – yläkoulun opettajien, jotka surivat sikäläisten vanhempien kasvatusmenetelmiä ja päivittelivät niitä opettajainhuoneessa. Ja se Bellegueulen poika, se on fiksu, mutta jos se jatkaa tuolla lailla, jättää läksyt tekemättä ja on niin usein poissa, se ei tule pärjäämään.

Eddy pääsee opiskelemaan, ja myöhemmin irtautuu entisestä totaalisesti, nimeään myöten.

Louis ei kerro Ei enää Eddyssä vain itsestään, vaan hyvin tarkkanäköisesti myös naisten asemasta yhteisössä, ja miesten rooleista. Lotta Toivasen suomennos on sujuva.

Edoudard Louis: Ei enää Eddy, kirjan kansikuva
 Louis, Édouard. Ei enää Eddy (En finir avec Eddy Bellegueule). Suom. Lotta Toivanen. Tammi 2019. 184 s.