maanantai 18. helmikuuta 2019

Tuulisolmut, valikoima saamelaista nykyrunoutta


Väitöskirjaa myöten saamelaista runoutta tutkinut Kaisa Ahvenjärvi on suomentanut ja toimittanut koosteen saamelaista nykyrunoutta teokseen Tuulisolmut.

Napakassa esipuheessa Ahvenjärvi luo katsauksen saamelaiseen nykyrunouteen, joka lastenkirjallisuuden ohella on saamelaiskirjallisuuden valtavirtaa. Ahvenjärvi näkee elinvoimaisen runouden joikuperinteen jatkumona.

Tuulisolmut ei ole kattava läpileikkaus saamelaiseen nykyrunouteen, vaan sukellus neljän runoilijan tuotantoon. Norjansaamelaiset Hege Sirille, Sigbjørn Skådenille, Rawdna Carita Eiralle ja Irene Larsenille ovat omilla tavoillaan uudistaneet saamelaisen runouden perinnettä. Siri ja Larsen kirjoittavat norjaksi, mutta heidän runonsa määrittyvät saamelaisiksi runoilijoiden taustan ansiosta. Runoilijat liittävät saamelaisen perinteen ja menneisyyden jouhevasti nykyaikaan.

Ahvenjärvi päättää esipuheensa saamelaisen kirjallisuuden historiaa ja nykytilannetta käsittelevään mielenkiintoiseen ja lukemaan houkuttelevaan kirjalistaan.

Esimerkiksi otan tähän Hege Sirin runon Elämä, joka on julkaistu vuonna 2009 ilmestyneessä silmänräpäys muutama tuhat vuotta -kokoelmassa (et øyeblikk noen tusen år)

Elämä

minä kokoan elämää
joka syntyy ääneksi
kukaan ei joikannut minua

minä vedän sanoja suun läpi
sekoitan ne syljen kanssa
ja kierrän niitä ympäri ja ympäri molemmin käsin

minä joka en ole koskaan punonut poronsuonia
ompelen itseäni kokoon sisältä ja ulkoa
ja kokoan elämää joka syntyy sanaksi



kirjan kansikuva Tuulisolmut
Ahvenjärvi, Kaisa (toim. ja suom.). Tuulisolmut. Valikoima saamelaista nykyrunoutta. Poesia 2018. Kirjastosta.