maanantai 31. joulukuuta 2018

Mohsin Hamid: Exit West


Lahoressa Pakistanissa syntynyt ja mm. Lontoossa ja New Yorkissa asunut Mohsin Hamid kertoo periaatteessa hyvin todentuntuisesti kriisin ja sodan kehittymisestä jossakin lähi-idän suunnalla sijaitsevassa paikassa kahden nuoren kautta. Nadja ja Saeed päätyvät pakenemaan, mutta eivät tavanomaisia reittejä, vaan tässä kirjassa siirtyminen tapahtuu mystisten ovien kautta. Pariskunta tupsahtaa Lontooseen, jonne on saapunut muitakin pakolaisia suurin joukoin. Vähitellen elämä pakolaisena käy vaikeammaksi ja vaikeammaksi. Hamidin romaanin teemana pakolaisuuden ohella on maailman muuttuminen ja ihmisten erkaantuminen toisistaan.

Niihin aikoihin uutiset olivat täynnä sotaa ja maahanmuuttoa ja maahanmuuttovastaisuutta, samoin alueiden irrottautumista valtioista ja kaupunkien irrottautumista muista osista maata, ja vaikutti siltä että samaan aikaan kun kaikki ihmiset pakkautuivat yhteen, kaikki myös etääntyivät toisistaan. (s. 127)

Kaikki me olemme siirtolaisia ajassa. (s. 168)

Joka puolella maailmaa ihmiset lähtivät sieltä missä olivat ennen olleet, aikanaan hedelmällisiltä tasangoilta jotka nyt halkeilivat kuivuuttaan, merenrantakylistä jotka kamppailivat valtavien vuorovesiaaltojen kourissa, liikakansoitetuista kaupungeista ja kuolemaa huokuvilta taistelukentiltä, ja he etääntyivät myös toisista ihmisistä, ihmisistä joita he joissakin tapauksissa olivat rakastaneet, niin kuin Nadia oli loittonemassa Saeedista ja Saeed Nadiasta. (s. 169).

Hamidin kohtuullisen suppeasta tuotannosta on aiemmin suomennettu Fundamentalisti vastoin tahtoaan (2007), jota en olen lukenut.  

Exit West -kirjan kansikuva
Hamid, Mohsin. Exit west. (Exit West) Suom. Juhani Lindholm. Otava 2018. 182 s. Kirjastosta.