Populäärimusiikkia Vittulanjängältä
-romaanillaan suorastaan maailmanmaineeseen ponnahtanut Mikael Niemi on jälleen kerran tarttunut pohjoiseen aiheeseen. Karhun keitto sijoittuu pohjoiseen Ruotsiin
1800-luvun puolivälissä.
Karhun keitto
ei ole helppo romaani. Tapahtumat ovat synkkiä ja itse aikakin on synkkää.
Näkökulmien vaihtelu tuo oman haasteensa. Kokonaisuus on kuitenkin
mieleenpainuva jännityskertomus osin aitojen historiallisten tapahtumien
sitoessa tarinaa aikaan ja paikkaan.
Aikakausi
oli levotonta, karua ja ankaraa. Rovasti Lars Levi Laestadiuksen herätysliike
saa jalansijaa, mutta myös vastustusta. Saamelaiset ovat vahvasti sorrettuja,
ja heidän keskuudessaan luku- ja kirjotustaito ovat vielä harvinaisuuksia.
Rovastin vähänläntä apupoika Jussi oppii taidot.
… Tutkin kirjaa joka
puolelta, painoin korvani sitä vasten ja kuuntelin, mutta nyt se oli vaiti.
Silti tunsin mitä sen sisällä oli ja mitä tapahtuisi, jos avaisin sen ja
alkaisin taas lukea. Se oli uskomatonta. Elikö kirja? jos se ei elänyt, mistä
kuvat ja äänet sitten tulivat? Minähän olin nähnyt Palestiinan lukiessani,
käynyt siellä, ja nyt tuntui kuin olisin itse tavannut samarialaisen. Mutta
missä tuo kaikki nyt oli, kun kannet oli suljettu? Ehkä kirja luki itse itseään
kansien välissä. Sanat ja kirjaimiset surisivat siellä kuin kimalaiset. Tai
ehkä pikemminkin kuin siemenet, idut jotka tarvitsevat multaa kasvaakseen,
jotka haluavat juurtua kosteaan ihmismielen täyttävään multaan.
Tavallinen
kansa oli tosin sitä mieltä, että lukemisesta tulee hulluksi tai muuten mieli
nyrjähtää.
Ja
myöhemmin:
Mutta nyt pyyhkäisen
hiekan tasaiseksi ja vaaleaksi, kunnes se muistuttaa paperia. Kirjoitus on
poissa. Ehkä rovastin kirkonkirjatkin joskus katoavat. Niin kuin kaikki
tekstit, jotka viimein murenevat, haalistuvat ja katoavat. Mutta se, jonka nimi
on kirjoitettu, on kuitenkin aina olemassa. Sen minä tiedän, tunnen sen. Kaikki
mikä on joskus kirjoitettu, säilyy ikuisesti. Niin uskomaton on kirjainten mahti.
Runsas
kertomus sisältää paljon muutakin kuin lukemista!
Niemi,
Mikael. Karhun keitto (Koka björn). Suom. Jaana Nikula. Like 2018. 410 s.
Kirjastosta.