keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

Pauliina Rauhala: Synninkantajat


Pauliina Rauhala ei päästä lukijaa helpolla uusimassa romaanissaan Synninkantajat. Syventymistä vaativa lukeminen kuitenkin lopulta palkitsee. Kerronta on kaunista ja tarina koskettava kokonaisuus.

Koko romaanin kertoja on perhe-elämän, jatko-opintojen ja kirjoittamisen painissa kärvistelevä mies, joka kertoo mahdollisen tarinan 1970-luvulla suvussaan tapahtuneista asioista. Yksi motiivi kirjoittamiseen on se, että hän on ymmärtänyt aiempien sukupolvien varjon lankeavan päälleen kiivaana oikeassa olemisena, poissaolona, auttamisen varjolla tapahtuvana vallankäyttönä ja oman erityisyydenjanon takana olevana rakkaudenjanona. Kertoja toteaa romaanin lopulla: ”… Tämä kertomus ei ole totta. Se on yksi mahdollinen tulkinta, mutta välttämätön. Ei enempää muttei vähempää. Muut kertokoot omansa. Tarinan myötä voin katsoa tätä päivää ja mennyttä tyynesti. Olen mitä olen. Tulen mistä tulen. Joidenkin asioiden toivoisin olevan toisin, mutta niiden kanssa on mahdollista jatkaa eteenpäin.”

Romaani päättyy siis toiveikkaasti. Menneisyyden vaikeita asioita ja tapahtumia on löytynyt, ja jo niistä kertominen on vapauttavaa, sen lisäksi että ymmärtää niiden merkityksen omassa itsessään.

Synninkantajissa vanhoillislestadiolaisen suvun henkilöt kokevat kukin omalla tavallaan 70-luvun uskonnollisuuden ja siihen vahvasti liittyneet julkiset hoitokokoukset, joiden avulla liikkeen jäseniä ohjattiin uskonnon oikealle tielle. Romaani ei tietenkään keskity yksin tähän teemaan, vaan sitä runsastuttavat esimerkiksi hienosti kerrotut luontokokemukset. Esimerkiksi hoitomiehenä toimineen Taiston kohtaamisessa linnun kanssa tulee esiin hänen toinen puolensa.

”Hömötiainen tulee ensin. Pieni harmaa lintu mustassa lakissa pyrähtää kämmenelleni. Hänen varpaansa nipistävät hieman, mutta se on pelkkää ilonvihlaisua, hän pyristää pari kertaa ylösalas, mutta rauhoittuu sitten. Ensin katson pois, sillä arka hän on eikä uskalla katsoa silmiin. Kohta käännän katseeni hitaasti kohti. Minä värisen eikä hän lennä pois. Me katsomme toisiamme. Sitä on yhteys. Se leviää lämpimänä purona sisälläni. Me katsomme toisiamme niin kuin eivät ketkään muut, ja sen hetken voimalla syttyvät virrat jotka eivät sammu.”

Rauhala, Pauliina. Synninkantajat. Gummerus 2018. 363 s. Kirjastosta.