tiistai 23. tammikuuta 2018

Kjell Westö: Rikinkeltainen taivas



Rikinkeltainen, hitaasti tummuva taivas kuuluu Kjell Westön romaanin kertojan mukaan alku- ja sydänkesään, sillä elokuun lopussa pimeys laskeutuu jo nopeasti kuin samettinen säkki. Rikinkeltainen taivas liittyy romaanissa usein kertojalle tärkeisiin hetkiin.
 
Rikinkeltainen taivas -romaanin nimettömäksi jäävä kertoja vihjaa heti alussa kertomuksen läpileikkaavasta teemasta:
”Kun olin yksitoistavuotias ja raitiovaunu ajoi Diananpuiston kaivannon läpi Ullanlinnaan, olin liian pieni ymmärtämään mikä tekee saduista niin koskettavia: se että jokaisessa kunnon sadussa on äkkisyvää pimeyttä ja se pimeys tulee menneisyydestä.”

Kertomuksen päähenkilöiden elämää ja väliin katkeilevaa ystävyyttä seurataan vuosikymmenten ajan. Erilaisista lähtökohdista olevat henkilöt vetävät toisiaan puoleensa niin voimakkaasti, että kouluaikana syntyneet suhteet säilyvät. Tarinan keskiössä on Rabellin varakas perhe, jonka karismaattiset jäsenet kiehtovat vaatimattomamman taustan omaavia. Hieman kliseinen on rujon alkoholistin poika, jonka selviytymiskeino maailmassa on öykkäröinti.  Kertojan osa on olla sivuroolissa. Hänen roolinsa on kuitenkin olla niin päähenkilö, todenkertoja, kronikoitsija, rakastaja, vihollinen ja ystävä, kaikkia rooleja yhtä aikaa. Kertoja yrittää kirjoittaa uutta omaelämäkerrallista kertomusta (edellinen julkaistiin parikymmentä vuotta aiemmin) hänestä, Alex ja Stella Rabellista, Klasusta, Lindasta, Kristeristä ja Jan-Rogerista, unohtamatta kertojan itsensä ja Rabellin suvun vanhempia. Jälkikasvusta puhumattakaan.
Muistaminen on toinen keskeinen teema. Kuka mitäkin muistaa, ja kuinka todenmukainen oma muistikuva onkaan.
Nimettömäksi jäävä kertoja kertoo kertomusta elämästään, josta hän on kirjoittamassa romaania.  

Westö, Kjell. Rikinkeltainen taivas (Den svavelgula himlen).  Käsikirjoituksesta suomentanut Laura Beck. Otava 2017. 459 s. Kirjastosta.