torstai 20. heinäkuuta 2017

Zadie Smith: Swing Time



Pidin aikoinaan todella paljon Zadie Smithin esikoisromaanista Valkoiset hampaat (suomennos 2001), eikä tämä hänen viides romaaninsa, Swing Time, ole sen huonompi. Smithin hienovarainen huumori, mielikuvitukselliset vaikkakin mahdolliset tapahtumat sekä monisärmäiset henkilöt ovat minulle mieluista luettavaa.

Värillä on väliä. Swing Timen nimettömäksi jäävä päähenkilö aloittaa kertomuksen lokakuusta 2008, jolloin hän on juuri saanut potkut kymmenen työvuoden jälkeen poptähden assistenttina. Varsinaisesti kertomus alkaa vuodesta 1982, jolloin kertoja tyttösenä tutustuu tanssitunnille mennessään samanväriseen eli kullanruskeaan ja samanikäiseen Traceyyn. Lattajalkaiselta kertojalta puuttuu karismaa ja kunnianhimoa, joita Traceylla löytyy liikunnallisen lahjakkuuden lisäksi. Vaikka kertojan äiti on feministi ja jolla on kova pyrkimys kehittää itseään ja tuupata tytärtään eteenpäin, jää tytär opintojensa – sentään yliopistossa – jälkeen vuosikausiksi palvelemaan poptähti Aimeen avustajana ilman vuosilomia tai arvostusta. Mutta lahjakkaan Traceyn tie ei kuitenkaan vie maineeseen ja menestykseen.

Molemmat ruskeat tytöt kasvavat vuokratalojen naapurustossa toiveenaan sosiaalinen nousu. Traceyn tanssijanura alkaa lupaavasti ja kertojamme pääsee pieneen yliopistoon, jossa sukujensa ensimmäiset yliopisto-opiskelijat löytävät toisensa porukaksi. Yliopistoilla ja yliopistoilla on kuitenkin eroja, ja kertojan äiti kuvailee yliopistoa ”pystyyn polkaistuksi hotelliksi”, joka ei ollut mikään yliopisto vaan pelkkä opintolaina-ansa nuorille, jotka eivät paremmasta tienneet, nuorille, joiden vanhemmat olivat hekin kouluja käymättömiä.

Smith kuvaa osuvasti sosiaalisesti eri luokka-asemissa olevia ja eri sosiaaliluokista lähtöisin olevien ihmisten ajatuksia, toimintaa ja suhdetta toisiinsa. Henkilönsäkin hän kuvaa hyvin. Kertojan keskinkertaisuus, Aimeen ja Traceyn karisma, äitinsä vahvuus ja isänsä luonteenpiirteet tulevat hyvin esille.

Tarina päättyy kertojan elämän taitekohtaan, lukijan kannalta mielenkiintoiseen: mitä tästä eteenpäin? Kaikkiin kysymyksiin ei ole tarkoituskaan saada vastauksia, ja Swing Time toimii hyvin itsenään.

Smith, Zadie. Swing Time (Swing Time). Suom. Irmeli Ruuska. Wsoy 2017. 463 s. Kirjastosta.