Ainakin
pieni nälkä tuli tätä pientä ranskalaisjännäriä lueskellessa, sillä kirjailijat
Noël Balen ja Vanessa Barrot herkuttelevat Kalmakääryleitä
murhakastikkeessa -jännärissään toinen toistaan ihanimmilla herkuilla
Ranskan gastronomian pääkaupungissa Lyonissa.
Kirjan
päähenkilöt, Pöydän ilot -lehden
päätoimittaja ja ruokakriitikko Laure Grenadier ja valokuvaaja Paco Alvarez
matkustavat työreissulle Lyoniin ja siellä törmäävät murhiin. Uhreiksi joutuu
tunnettuja ravintoloitsijoita, mutta miksi, sitä yllätyksellistä tietoa saa
odottaa aivan kirjan lopulle saakka. Tarvitaan vahvaa gastronomista osaamista
ja älyä, jotta rikokset ratkeavat.
Alkuun
epäilin, tuleeko tästä kunnon jännäriä ollenkaan, mutta niin vain
kokonaisuudesta tulee hyvinkin mielenkiintoinen soppa. Lyonin paikkojen ohella
kierretään paikallisia, perinneruuistaan kuuluisia perheravintoloita eli
bouchoneita. Lukiessa voi tehdä nojatuolimatkan Lyoniin, jonne tuskin tulee
lähdettyä, ainakaan ravintoloita kiertämään.
Lukija
sivistyy myös yhdestä jalkapallolegendasta. Olympique Lyonnais’n kuningas
vajaan kymmenen vuoden ajan oli erityisesti vapaapotkuistaan tunnetuksi tullut
Juninho, brasilialainen keskikenttäpelaaja. Tarinaan liittyy brasilialaisen
Vasco da Gama -nimisen joukkueen riveissä pelanneen Juninhon uran lopettava
juhlaottelu, jota lyonilaiset kokoontuivat katsomaan televisioidensa ääreen.
Todennäköisesti
kirja vilisee oikeita paikkoja, ravintoloita ja henkilöitä. Kertomus on aivan
viihdyttävä, vaikka (suurin osa) viittauksista menisikin ohi.
Balen
Noël ja Vanessa Barrot. Kalmakääryleitä murhakastikkeessa (Petit meurtres à
l’étouffée). Suom. Einari Aaltonen. Aviador Kustannus 2018. Kirjastosta.