tiistai 19. kesäkuuta 2018

Elizabeth Strout: Nimeni on Lucy Barton


Yhdysvaltalaisen Elizabeth Stroutin romaani Nimeni on Lucy Barton on persoonallinen kertomus. Tiiviissä tarinassa kerrotaan paljon ja suuria asioita. Kertoja, Lucy Barton, on nuorempana joutunut newyorkilaiseen sairaalaan useiksi viikoiksi. Siellä maatessaan häntä katsomaan yllättäen tulee hänen äitinsä. Vähitellen, siinä muun jutustelun ja juoruilun lomassa, paljastuu asioita Lucyn lapsuudesta ja nuoruudesta, mutta myös myöhemmistä vaiheista. Keskiössä ovat vanhempien ja lasten suhteet.

”… Mutta luulen ymmärtäväni oikein hyvin sen tuskan, jonka me lapset kätkemme sisällemme, tuskan, joka kestää kokonaisen ihmisiän, kaipauksen, joka on niin suuri, ettei siitä pääse edes itkemällä eroon. Me takerrumme siihen niin tiukasti, että tunnemme jokaisella sydämenlyönnillä: Tämä on minun, tämä on minun, minun.

Minuun tämä pieni romaani teki vaikutuksen kerronnallaan, joka on jouhevaa ja ilmavaa mutta samalla syvällistä ja raskasta.

Elizabeth Strout on voittanut Pulizer-palkinnon vuonna 2009 ilmestyneellä, suomentamattomalla romaanillaan Oliver Kitteridge, johon perustuva tv-sarja on nähty meilläkin televisiossa. Nimeni on Lucy Barton ilmestyi alun perin vuonna 2016.

Strout, Elizabeth. Nimeni on Lucy Barton (My Name Is Lucy Barton). Suom. Kristiina Rikman. Tammi 2018. 163 s. Kirjastosta.