torstai 3. toukokuuta 2018

Saara Turunen: Sivuhenkilö


Erikoisen esikoiskirjailijan erikoinen vuosi, näinkin voisi tiivistää Saara Turusen toisen romaanin sisällön. Sivuhenkilössä vahvasti kirjoittajansa oloinen esikoiskirjailija käy läpi tapahtumia vuoden ajan kirjansa ilmestymisen ajoista lähtien. Jonkinlaisesta todentuntuisuudesta huolimatta todelliset tapahtumat voi mielestäni huoletta jättää sivuun, sillä romaani kantaa itsensä hyvin. Huvittava ja vakava kulkevat käsi kädessä ja ne ovat sopivasti tasapainossa.

Romaanihenkilö erottuu massasta. Sinkku, ujo, köyhä ja itsensä ulkopuoliseksi kokeva kirjailijanalku kulkee omia polkujaan siinä missä sisarukset etenevät elämässään perinteisen kaavan mukaan olemalla töissä, menemällä naimisiin ja tekemällä lapsia. Minimalistisesti elävän asunnossa on lähinnä patja, koukku katossa ja pari viherkasvia. Romaanin kertoja suorastaan paisuttelee yksinäisyyttään, vaikka sisarusten, ystävien ja vanhempien tukiverkosto on lähellä.

Toisen romaanin kirjoittaminen, tai kirjoittamisen aloittaminen, on varmastikin yksi suurista kompastuskivistä monille ensimmäisen romaaninsa kirjoittaneille. Nuiviksi tulkittavat arviot esikoiskirjasta eivät kauheasti kannusta ja inspiroi, vaan lähinnä masentavat, sen ymmärtää. Arvioiden asettaminen mittasuhteisiinsa ja sen huomaaminen, että kriitikotkin ovat vain ihmisiä, vie Turusen romaanin päähenkilöltä aikansa. Vaan kyllä se siitä, kun hän oivaltaa: ”Kirjoitan samalla tavalla kuin toisen siskoni poika, joka piirsi isänpäiväkorttiin lehtipuhaltimen, oksasilppurin ja kaksi palohälytintä, asiat jotka merkitsivät hänelle eniten.

Vuoden kuluessa kirjailija saa kutsuja erilaisiin kekkereihin ja häntä pyydetään esiintymään erilaisiin tilaisuuksiin. Turunen kuvaa osuvalla tavalla sitä esiintymisjännitystä ja niitä osaamattomuuden kokemuksia, joita todennäköisesti useimmat joskus missään esiintymään päässeet kokevat.

Loppuvuodesta kirjailijan elämään tulee iso käänne, kun hän saa tiedon merkittävän kirjallisuuspalkinnon saamisesta. Kutsuja alkaa sadella, sähköposti ja Facebook täyttyvät. Kirjailijan olotila on kuitenkin ristiriitainen: ”Olin tottunut ajattelemaan, että kirjallisuudessa olisi jotakin ylevää ja hienoa, jotakin sellaista, joka singauttaisi ihmisen arjen yläpuolelle, jonnekin sielujen syvyyksiin. Mutta nyt kaikki sellainen on hävinnyt. Minut on ainoastaan singottu tähän junanvaunuun, jossa leijuu kosteista kengistäni kantautunut märän koiran haju.

 Romaani päättyy valoisiin tunnelmiin.

Turunen, Saara. Sivuhenkilö. Tammi 2018. 236 s. Kirjastosta.