maanantai 21. marraskuuta 2016

Tuula-Liina Varis: Huvila



Tuula-Liina Variksen uusin romaani Huvila alkaa lyhyellä kohtauksella syksyllä 1935, kun taiteilija Aksel Korkeakorpi kertoo lähtevänsä hakemaan asemalta sanomalehteä, lähtee, eikä tule koskaan takaisin. Kotiin Korpivillaan jäävät vaimo Raakel, tytär Leea ja piika Selma, jotka jatkossa vuorottelevat kertojanääninä.

Varsinaisesti kertomus käynnistyy vuoden 1929 Turusta. Keskimääräistä varakkaamman perheen tytär Raakel rakastuu karismaattiseen ja palavasieluiseen taiteilijaan. Kertomus päättyy vuoteen 1950, kun Leea ja Selma ovat jättämässä Korpivillaa.

Kokenut kirjailija Tuula-Liina Varis kirjoittaa henkilönsä taitavasti keskelle aikakautensa ilmiöitä, kuten kuohuvaa 30-luvun alkupuolta ja natsismin nousua. Yhteiskunnallinen tilanne ja sen muutokset heijastuvat perhepiiriin vahvalla tavalla.

Luin samaan aikaan Timo Sandbergin 30-luvun alkuvuosiin sijoittuvan jännärin Murhakuja. Mielenkiintoista, miten kaksi erilaista kirjailijaa kuvaa uskottavasti samaa aikakautta, kumpikin omalla tavallaan ja hyvin eri näkökulmista. Kuluneesti voi todeta, että siinähän se kirjallisuuden rikkaus piileekin. Molemmista romaaneista huomaa hyvin tehdyn taustatyön, jonka kirjailijat saavat siirrettyä jouhevasti omiin kertomuksiinsa.

Varis, Tuula-Liina. Huvila. Wsoy 2016. 245 s. Kirjastosta